26 aug 2017

Őszikék '17 – kecskeméti kirándulás

Submitted by Cserényi Szilvia

Tápai Őszikék Nyugdíjas Egyesület

»»» A kirándulásról fotógaléria is elérhető! «««

Székhely: 6753 Szeged, Budai Nagy Antal u. 20–22.
Klub vezetője: Farkas Andrásné
Tárgy: emlékeztető
Helyszín: Szeged – Kecskemét – Szeged
Időpont: 2017. augusztus 26.
Jelenlévők: jelenléti ív szerint

2017. évre a Tápai Őszikék Nyugdíjas Egyesület a működésük, illetve kulturális programjaik megvalósítására nyert támogatást a Szeged Megyei Jogú Város Idősügyi keretéből.

A szervezést követően, 2017. augusztus 25-én indultak útnak az Egyesület tagjai Kecskemétre Tápéról – a Heller Ödön Művelődési Ház elöl.

A városba érkezés után az első helyszín meglátogatása történt – a kecskeméti római katolikus nagytemplomba, ahol gyertyát gyújtottak a látogatók, meghallgatták a pap imádságát, ezen kívül Neparáczki Ferenc – a Heller Ödön Művelődési Ház igazgatója – ismertette a hallgatósággal a nagytemplom történetét és a templombelső oltárait, díszítőfestéseit.

Ezt követően együtt elsétáltak a résztvevők a Ráday Múzeumba, ahol Mikulás Katalin tárlatvezető segítségével láthatták a kiállítást a Dunamellék Református egyházművésztetéről, valamint megnéztek egy rövidfilmet Luther Márton életéről.

A kiállítást követően a helyi Wernesgrüner Étteremben ebédeltek a résztvevők.

A következő és egyben utolsó célállomás a kecskeméti Kodály Intézet.

A Kodály Intézet 1975 óta a Kodály koncepcióra épülő felsőfokú zenepedagógiai tanulmányok kiemelt jelentőségű nemzetközi központja. A Kodály Intézet 2005. január 1. óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem önálló oktatási egysége, kecskeméti és budapesti csoporttal rendelkezik.

Az Egyetemen belül az Intézet feladata Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző, zenepedagógus és zenetudós szellemi hagyatékának őrzése, valamint a magyar és külföldi zenepedagógusok Kodály elméletén alapuló képzése. Az Intézet az Egyetem céljaival összhangban álló oktatási, kutatási, kulturális és múzeumi tevékenységet folytat. Ezt a múzeumi kiállítást látogatták meg a résztvevők, ahol Szanka Emese tárlatvezetővel végigjárták azt.

A kiállítás után a belvárosban, hűsítő gyanánt fagylaltoztak a kirándulók, majd haza indultak Tápéra.

Szeged, 2017. augusztus 26.

Fotógaléria I.Fotógaléria II.Fotógaléria III.Fotógaléria IV.Fotógaléria V.Fotógaléria VI.Fotógaléria VII.