23 máj 2019

Egy orvos a XX. század politikai útvesztőiben.

Submitted by szilvia

Szeretném bemutatni a könyvemet, benne Tápé történetének egy szakaszát, az 1920-1951-os éveket, amikor apám, dr. Boga Dezső orvos Tápén élt. A borítón látható régi fotón a dosszié a szegedi levéltárból való, benne az apámról szóló politikai bűnügyi aktákkal, amelyeket és még sok mást bemásoltam a könyvbe, és ezekből építettem fel Tápé, Szeged és apám életét. Voltak a falu és apám életében boldog napok, voltak súlyos gondok, ahogy a történelem pörgette a sors kerekét. Apámat kivetette Tápéról.
Kezdetben élete legszebb korszaka volt a tápai élet. Az elszakadással soha be nem gyógyuló sebet kapott. Ezt írta egyik fellebbezésében az 1945-ös igazoltatás után, amikor törvényesen visszamehetett volna Tápéra: „amikor az állásomat el akartam foglalni, az egyik nemzeti bizottsági tag, kiskirály, megfenyegetett, hogy ebben az esetben nem felel az életemért.” (154. o.) Gondolom, minderről nem tudtak a faluban. Ha igen, kitörölhetetlen tanulság a hatalommal szembefordulóknak. Az elrettentő példával évekre megmérgezhették a falu életét – írtam. (138. o.)
Ahogy itt benne vagyok a falu életében, mintha hazatértem volna, mintha megmutatnám apámnak, hogy megvalósult az álma.
Azt mondják, a könyv izgalmas, de szomorú történelmi tabló. A Heller Ödön Művelődési Házban elérhető azoknak, akik érdeklődésükkel megtisztelnek. Nagy szertettel írtam és ajánlom a tápaiaknak.