Hagyományőrzők

THOE

Székhely: 6753 Szeged-Tápé, Budai N. A. u. 20–22.
Levelezési cím: 6753 Szeged-Tápé, Fiume u. 17.
Honlap: http://www.tapaihagyomany.hu
E-mail cím: tapaihagyomanyorzo@gmail.com

 

 

 

 

Tápai Hagyományőrző Egyesület

A tápai folklóranyag tudatos, folyamatos feltárása, nemzedékről-nemzedékre történő módszeres gyűjtése és ápolása az 1910-es években kezdődött meg. 1934-ben megalakult a tápai Gyöngyös Bokréta, amely a népdalok mellett a helyi tánc-, játék- és szokáshagyományokat is őrizte. Citera volt szinte minden házban, de egyre kevesebben játszottak rajta.

1943 derekán Török József helybéli születésű tanító állt a Gyöngyös Bokréta élére. Ebben az évben a tápaiak az István napi köszöntővel léptek Budapest közönsége elé.

1948-ban, amikor föloszlatták a Magyar Bokréta Szövetséget, Tápén is megszűnt a bokrétás élet, azonban még ebben az évben, a Magyar Néptánc Szövetség fölhívására, Török József vezetésével megalakult a Tápai Népi Együttes, akik a többszörösen elnyert "Kiváló Együttes" cím után elnyerték az "Örökös Kiváló Együttes" címet is. Az Együttes képviselte Magyarországot az 1951-es berlini VIT-en és nemzetközi hírnevüknek köszönhetően a Szegedi Szabadtéri Játékokon 1967-ben fellépő világhírű Mojszejev Együttes is látogatást tett a tápaiaknál.

Az 1970-es években Tímár Sándor és Nagy Albert koreográfusok szintén a Tápén gyűjtött anyagból készítették földolgozásaikat. Ezek a neves szakemberek újra és újra rátaláltak a darudöbögősre, a lippentősre, a marsra, az oláhosra és az Ács Gyurka bácsi-féle sarkaló lépésre.

1973-ban már az ország első együttesei közé tartoztak. Létszámuk hozzávetőlegesen 70 fő körül alakult. Ezekben az években került ismét előtérbe az ősi szokások gyűjtése és színpadra állítása, megőrizve az eredeti mozgás, viselet és játékosság gazdag színeit. Sokszor szerepeltek a Magyar Televízióban, a Röpülj Páva műsor-sorozatban, valamint a népművészetet és népi hagyományokat bemutató filmekben.

A Tápai Népi Együttes 2005-től a Tápai Hagyományőrző Egyesület keretén belül működik. 2006-ban elkészítették a tápai népdalcsokrokat tartalmazó CD felvételüket. Szalkai János vezetése alatt számos külföldi vendégszereplésen vettek részt és építették a Kárpát-medence magyarságával a kulturális kapcsolatokat. Az Együttes 2011-ben vette fel a Török József Hagyományőrző Együttes nevet, ezzel tisztelegve az egykori vezető négy évtizedes szakmai munkássága előtt.

Napjainkban is ugyanazok a céljaik, mint a kezdetekkor: megőrizni népművészetünket, egyedülálló népi hagyományainkat, megismertetni a nagyvilággal és átadni az utókor számára. Vezetőjük: Széll Zoltán