24 okt 2017

A Heller Ödön Művelődési Házban jártak a Gyógyító Angyalok!

Submitted by skitti
szem

A Heller Ödön Művelődési Házban jártak a Gyógyító Angyalok!
A Gyógyító Angyal Alapítvány szervezésében a Fehérbot világnapja alkalmából került megrendezésre „A mi világunk” című, látó és látássérült fiatalok interaktív napja.
A rendezvény célja volt, hogy a szakemberek testközelből megismertessék a nem látók világát a látókkal. A program elősegíti, hogy az érzékenyítés keretében megszólított középiskolás korosztály fiataljaiból adott esetben egy felelősségteljes segítő váljon.
Érzékenyítő szakemberek, művészek, támogatók, önkéntes diákok és felnőttek fogtak össze azért, hogy ez a nap minél változatosabb legyen, mely interaktív programnak a Heller Ödön Művelődési Ház adott otthont.
A rendezvény sztárvendége Sulyok Péter volt, a televízióból is ismert látássérült humorista, aki vidám hangulatot teremtett. A Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium tanulói, akik nyitott szívvel érkeztek erre a napra, különleges élménnyel gazdagodva távoztak.
A program kezdése előtt a szervezők és a segítők berendezték a Művelődési Ház termeit a különböző, de mindenképp izgalmas tárgyakkal és tartalmas foglalkozásokkal színesítették a napot, mely segítségével betekintést nyújtottak a látóknak, hogy milyen a látássérült emberek mindennapja.
Dr. Papp Andrea köszöntette a látogatókat, majd ismertette a látássérült gyermekekkel, fiatalokkal és hozzátartozóikkal a programot. Ezt követően Hangfürdő és meditáció Bergerné Wilk Halina zenetréner vezetésével, aki elvarázsolta a közönséget.
Ezután fogadták a gimnazistákat, majd megnyitó keretében ismertették velük a programokat.

Kopa Dorottya – 9 éves kislány adott elő egy csodálatos verset, majd ezt követően Sulyok Péter látássérült humorista szórakoztatta a közönséget a mindennapjaiban előforduló vicces - hiányosságából eredő - szituációkat mondta el a látogatóknak, akik nagy tapssal köszönték meg fellépését.

Sulyok Péter 17 éves korára veszítette el a látását. A humor véleménye szerint nem csak az üres nevetésről kell, hogy szóljon. Szívesen mesél magáról, a mindennapjairól. Reméli, hogy a közös nevetés elősegíti a megismerést. Szeretné, ha ezáltal lerombolhatná az előítéletek, meg nem értések egy részét. Szerinte a humor nehézfegyver a maga nemében.

14 órakor elkezdődött az érzékenyítő program a középiskolások számára. A programok tematikus helyszíneken, érzékenyítő szakemberek vezetésével történt. A fiatalok rácsodálkozhattak egymás hasonlóságára és különbözőségére, ahogyan egyikőjük fogalmazott:
"Nekem nagyon tetszett. Szerintem sokan vagy éppen mindenki átgondolhatta a vakokról kialakított elképzelését és véleményét; ezek után több mersszel merek majd odamenni, kart nyújtani, ha segítség kell."

Az első teremben (Játék-terem) a látássérültek fejlesztése során használt játék- és oktatáseszközeinek a bemutatása történt (rubik kocka, dominó), illetve egy vakvezető kutyával ismerkedhettek meg az 1-es terem látogatói.

A második terem volt a Humán-terem, ahol lehetőségük nyílt a fiataloknak megismerkedni a Braille írógéppel és Braille írásos könyvekkel.

A harmadik teremben, amely a Reál-terem nevet kapta – a természettudományos tantárgyak eszközeinek (térkép, matematika, kémia) megismertetése volt a cél, emellett stimulációs szemüveg volt kipróbálható, mellyel közelebbi képet tudnak alkotni a gimnazisták a látássérültek világáról.

A negyedik teremben (Informatika-terem) az informatikai oktatásról és használatának előnyeiről beszélgettek a gyerekekkel. Illetve egy rövidfilmet nézhettek meg ebben a témában. Az Előtérben kötetlen beszélgetés folyt Sulyok Péter Humoristával és az Alapítvány önkénteseivel.

Érzékenyítő szakemberek, művészek, támogatók, önkéntes diákok és felnőttek fogtak össze azért, hogy a " Mi világunk" című program minél változatosabb lehessen. Áldozatos munkájuk és szeretetük nélkül ez a nap nem jöhetett volna létre.